Mida kasulikku mesi sisaldab?
Mett on tarbitud muistsetest aegadest saati ning mesindusega tegelesid inimesed juba Vanas Egiptuses umbes 6000 aastat tagasi. Pikka aega oli mesi ainus läänepoolkeral tuntud magusaine. Aegade jooksul omandas mesi mütoloogilise tähenduse, muutudes heaolu sümboliks. Vanasti tarbiti mett pigem vähe ning säilitati peamiselt usulisteks tseremooniateks ning ravieesmärkidel.

Meekärg mesilasega
See jumalik nektar – mesi oli saadus, mida said endale lubada vaid jõukad ning selle kasutamist toiduna vaadati üldiselt kui peenutsemist. Pärast keskaega hakati mett Euroopas kasutama peamiselt kondiitriäris ja ravieesmärkidel.
Mesi võib olla väga erineva koostise ja omadustega ning see sõltub taimsest päritolust, geograafilistest ja klimaatilistest tingimused, mee töötlemisest, säilitustingimused jne.
Olenevalt sellest, kust mesi korjatud on varieeruvad ka mee glükoosi- ja fruktoosisisaldused, mis mõjutavad mee omadusi. Mesi sisaldab keskmiselt 80% suhkruid, millest omakorda umbes 85-90% moodustavad fruktoos ja glükoos. Reeglina püsib kaua vedelana palju fruktoosi sisaldav mesi, glükoosirikas mesi kristalliseerub aga väga kiiresti.
Mesi sisaldab keskmiselt 17,2% vett, 0,4-0,8% täisväärtuslikke valke ja 80% suhkruid.
Üks teelusikatäis mett sisaldab umbes 64 kilokalorit. Kui tunned ennast hommikul väsinuna ja vajad väikest energiasüsti – võta teelusikatäis mett ja tegus päeva võib alata! Mees leiduvad suhkrud on kergesti omastatavad ja annavad organismile lisaenergiat. Seetõttu on eriti kasulik meega turgutada end näiteks õpurtiel eksamite ajal, anda lisajõudu treeningute ajal aga ka haigestumisel ja kurnatuse ajal.
Mesi sisaldab väikeses koguses laialdast hulka vitamiine ja mineraalaineid sealhulgas rauda, kaaliumi, tsinki, magneesiumi, vitamiine B3 (niatsiini) ja B2 (riboflaviin), aminohappeid ja antioksüdante. Enamasti sisaldab tume mesi suuremas koguses antioksüdante kui hele mesi.
Et mee väärtus säiliks, tuleb vältida selle kuumutamist üle 40 kraadi ning soovitatav on mett hoida kuivas ja jahedas ruumis. Võimalusel valige alati kodumaine Eesti mesi, sest müügil oleva importmee päritolu on sageli teadmata.
Puhas Eesti mesi mängib tähtsat rolli paljudes maitsvates retseptides. Mett süües võid kindel olla, et lisaks meeldivale maitsele saad lisaks veel palju kasulikke aineid ja turgutad oma keha.
Lisaks sellele, et lusikatäis mett on igapäevaselt tervislik tarbida, sobib mesi hästi ka paljude toitude maitsestamiseks – kasuta mett salatikastmetes, marinaadides, glasuurides ja ka köögiviljade röstimiseks. Mesi tekitab küpsetades toidule karamelja kihi ja mõnusa magusa glasuuri. Nii sobib hästi mett lisada näiteks lõhe, kana ja mitme muu liha marinaadidesse või glasuuridesse.
Mesi on tervislikum kui suhkur, sest peale kergesti imenduva glükoosi ja fruktoosi sisaldab ta veel palju muudki kasulikku.